30 Nisan, 2007

Tava Böreği

Haftasonu kahvaltılarınız için yapılması pratik, ama lezzeti yerinde bir tarif daha...

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet orta boy domates
  • 4 adet çarliston biber
  • Sucuk, sosis, vs. (evde ne varsa)
  • 150 gr kaşar peyniri
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz

Yapılışı:

  • Domates ve biberleri ufak ufak doğrayın ve bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile önce biberleri kavurmaya başlayın. Sonra domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin ve tuz-karabiber-kekik ilavesiyle tatlandırın. Domatesler suyunu çekmeye başladığında minik minik doğradığınız sucuk, sosis, vs. malzemelerinizi de domates-biber karışımına ekleyerek karışım suyunu çekene kadar kavurun. Kavurma işlemi bittiğinde iç malzemenizi bir kenara alın ve soğumaya bırakın.
  • Teflon tavayı 1 tatlı kaşığı (veya daha az) sıvıyağ ile yağlayın. Bir yufkayı kenarları yanlardan sarkacak şekilde tavaya serin (en sonunda sarkan kısmı böreğin üzerine kapatacağız).
  • Bir kasede süt ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı karıştırın.
  • Kalan 2 adet yufkanızdan 4 adet yarım yufka elde edin. İlk yarım yufkanızdan elinizle iri parçalar kopararak tavaya gelişi güzel koyun. Üzerine sütlü karışımın yarısını gezdirin. Üzerine yarım yufka daha parçalayın ve üzerine soğuyan iç malzemenizi eşit bir şekilde yayın. Malzemenin üzerine kaşar peyniri ister rendeleyerek isterseniz ince dilimler halinde keserek yerleştirin.
  • Üçüncü yarım yufkanızı da kaşar peynirlerin üzerine parçaladıktan sonra sütlü karışımın kalan yarısını boşaltın ve kalan son yarım yufyayı da parçalayın. Kenarlardan sarkan yufkayı da büzdürerek böreğin üzerine kapatın.
  • En büyük ocağı iyice kısın ve tavayı ocaya koyun. 5-6 dakika sonra kenarından hafif kaldırarak kızarıp kızarmadığını kontrol edin. Kızardığında tavanın üzerine büyük bir servis tabağı veya tepsi kapatıp alt üst ederek böreği servis tabağına alın. Tavaya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ döküp yayın ve böreği servis tabağından yavaşça sıyırarak tavaya koyun. Bu yüzü de kızardığında servis tabağına alın.

Not: Tavayı yağlarken mümkün olduğunca az yağ kullanın ve fırça ile tavaya yayın. Ben böreği ikinci yapışımda yufkaları tavaya serip iç malzemeyi koyduktan sonra tavayı yağlamadığımı hatırladım ve böreği bir spatula ile kaldırıp az miktarda yağ döktüm, ancak yağı tavanın her yerine yayma şansım olmadı. Peki sonuçta ne oldu dersiniz, böreğin birinci tarafı piştikten sonra servis tabağına alıp alt üst etme aşamasında, tavanın dibinde biriken kızgın yağ koluma aktı ve kötü bir yanık vakası yaşadım:( Aynı şeyi yaşama olasılığınızı düşünerek bunu da paylaşmak istedim, ama gözünüzü korkutmak istemem; dikkat ederseniz korkulacak birşey yok:)

Afiyet olsun...

9 yorum:

meltem dedi ki...

hem ellerine sağlık hem de geçmiş olsun birkaç gün sürer yanık sızısı amaan bi yere sürtsen acır...börek okadar cüsseli duruyo ki sanki bir dilim kesince içinden malzemeler taşacak gibi.afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

Sinem'cim blogları geserken gördüğüm 2.tava böreği, canım istedi inan, yufka olsa hemen yapacaktım, ellerine sağlık, geçmiş olsun, dikkat et kendine, oluyor bazen böyle mutfak kazaları, sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Ne kadar guzel tarifleriniz var. Tesadufen gordum ve not birakmadan gecemedim. Ellerinize sgalik.
Iyi gunler diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

GANNE dedi ki...

Sinemciğim önce geçmiş olsun. Benim de dolapta yufkalaırm var, onlarla ben de tava böreği yapacagım. Bu aralar take home sınavım var.onunla ugrasıyorum. kısmet yapıcam bende. uyardıgın iyi oldu ben de yanmayayım.
Börek çok güzle görünüyor, öğlen yemeği vakti oldu. Göndersen de yesem. :)
Opuyorum...

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,benimde sevdiğim ve oratik böreğimdir bu.kolun için de çok geçmiş olsun canım.Bir daha olmaz inş.Ben de mutfakta yaşıyorum böyle küçük kazalar bazen...

Adsız dedi ki...

canım çok geçmiş olsun, bende bayılıyorum bu böreğe, pastırma+kaşarlısı da süper oluyor ;) ellerine sağlık...

Sinem Keleş dedi ki...

Meltem, ziyaretin için teşekkürler; börek aynen senin dediğin gibiydi, her dilimde malzemeler taşıyordu gerçekten.

Ebru ve Fadime, denemenizi tavsiye ederim; gerçekten çok lezzetli oluyor.

Aybike sen de hoşgeldin:) Daha sık görüşmek dileğiyle...

Oya abla bence de çok pratik bir börek, sık sık yapıyorum ben de:)

Hülyacığım, senin yaptığın tava böreğini de görmüştüm; zaten görüntü aynı, sadece iç malzeme farklı:)

Bu arada yanma vakası çok yeni değil aslında, ama hala izleri tam olarak geçmedi:( Hepinize teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

bende şimdi deniycem tşkkürler

Pozta.com Blog dedi ki...

demet

pazar kahvaltısı için yaptım bu sabah
pizza gibi oldu.harika ve bir o kadar da pratik. ben içine minik minik patates de doğradım. eşim de çok beğendi paylaşımınız için teşekkürler.
bir dahaki pazara kıymalı denemek istiyorum. ;)