24 Nisan, 2007

Fırında Pırasa Mücveri

Pırasa yemeği bizim evde pek tercih sebebi değildir:( Durum böyle olunca da 'pırasayı nasıl yapsam da yedirebilmeyi başarsam' sorusunun cevabı Selin'in tarifi oldu. Ufak birkaç değişiklikle uyguladığım tarif bana göre çok başarılıydı, ama 7/8'ini yemek bana düştü:)


Malzemeler:

  • 1 kg pırasa
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük demet dereotu (ben kurutulmuş dereotu kullandım)
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket labne peyniri
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, karabiber

Domates Sosu:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu (arzuya göre)
  • Nane, tuz, karabiber

Yapılışı:

  • 2 çay bardağı zeytinyağını derin ve geniş bir tavada kızdırın. İnce kıyılmış soğan ve pırasaları yumuşayana kadar soteleyin. Toz şeker, tuz ve karabiberle tatlandırıp soğumaya bırakın.
  • Başka bir kapta yumurtaları çırpın, süt, 1 çay bardağı zeytinyağı, labne peyniri, ince kıyılmış dereotu, tuz ve karabiberle iyice karıştırın.
  • Yumurtalı karışıma ılınmış olan soğan ve pırasa karışımını ilave edip tekrar karıştırın.
    Un ve kabartma tozunu beraber eleyin ve en son karışıma ekleyin (yoğun bir karışım elde edeceksiniz) ve yağlanmış derin bir fırın tepsisine ya da borcama döküp üzerini düzeltin.
  • 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri resimdeki gibi kızarana kadar (yaklaşık 40-45 dakika) pişirin. Kalıbında biraz ılıtıp servis tabağına ters çevirip çıkarın (teflon kullanmıyorsanız, mesela borcam kullanacaksanız kabın dibine yağlı kağıt yerleştirmenizi öneririm).
  • Domates sosu hazırlamak için küçük bir sos tenceresine 1 çay bardağı zeytinyağını alıp kızdırın. 1 yemek kaşığı unu zeytinyağında kavurun, içinde 1 yemek kaşığı domates salçasını erittiğiniz 1 su bardağı suyu azar azar ekleyip sürekli karıştırarak yoğun bir sos elde edin. Limon suyu, tuz, karabiber ve naneyle tatlandırıp ateşten alın.
  • Domates sosu kalıptan çıkardığınız yemeğin üzerine yayın ve isterseniz çatalla ya da krema spatulasıyla desenler yaparak süsleyin. İsterseniz üzerine kıyılmış dereotu ya da nane de serpebilirsiniz.


Afiyet olsun...

10 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

sinemcim,
cok guzel cicek gibi olmus valla ellerine saglik..

Minik Kus dedi ki...

Sinemcim, nefis gorunuyor. Ben pirasa delisi bir insanim. En sevdigim yemegin pirasa oldugunu duyanlar hep sasirir. Ellerine saglik, bunu da bi denemek lazim :)

serinmavi dedi ki...

Çok değişik bir tarif olmuş canım,ellerine sağlık.bizim evde de sadece kızım ve ben severiz pırasa...Selamlar...

LaMa dedi ki...

Zuper gorunuyor! Alttaki tavuklu borek gibi!Ellerine saglik ve kolay gelsin...17 mayis buyuk gun biliyorum, ama ne oldugunu bilmiyorum:)
sevgiler

GANNE dedi ki...

Sinemciğim, ya süper olmuş. Ellerine sağlık. Bayıldım şekline. Çok şık olmuş. Opuyorum...

ebru dedi ki...

Sinemcim merhaba,bizde de pırasa sevilmez çok güzel bir alternatif olmuş,ellerine sağlık ...
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

ebrulitatlar dedi ki...

Sinem'cim ellerine sağlık, çok güzel bir görüntü, sevgiler, iyi haftasonları..

yaren dedi ki...

Ben bu firinda pirasa mücverini gözüme kestirdim :)
Mutlaka yapmam lazim.Ellerine saglik,süper yaa.

YASEMİN ASLIHAN BABALIK dedi ki...

Sinem hn merhaba,çok güzel görünüyor gerçekten ellerinize sağlık.Ben de bugün farklı bir tarif yaptım.Biz de pek tercih edilmez pırasa ama silip süpürdüler.İsterseniz tarifi benim blogumdan alabilirsiniz.
selamlar

Adsız dedi ki...

bizim evde de pırasa pek sevilen bi sebze değildir ancak bu tarifle birlikte hayatımıza pırasa girmiş oldu..gerçekten çok lezzetli oluyor..elinize sağlık...