02 Nisan, 2007

Sütlü Ekmek

Bu haftasonu kahvaltısında ise ev yapımı ekmek vardı. Bilgisayarıma kaydettiğim tarifler arasında gezinirken gördüğüm bir tarifti bu sütlü ekmek, evde yeni alınmış haşhaş tohumu da olunca bana sadece denemek kaldı...


Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1 paket kuru maya (Dr. Oetker Instant Maya)
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 3 su bardağı un
  • Haşhaş tohumu (üzerine)

Yapılışı:

  • Mayayı ılık süt ile eritin.
  • Yumurtanın sarısından 1 çay kaşığı ayırın ve bütün malzemeleri harmanlayıp, hamuru iyice yoğurun.
  • Üzerine bez örtüp, yarım saat dinlendirin (ben 1 saat dinlendirdim). Dinlenen hamuru bir kere daha yoğurup, baton kek kalıbına (ben silikon kek kalıbı kullandığım için yağlı kağıt sermedim, ama siz silikon kalıp kullanmayacaksanız yağlı kağıt serip) yerleştirin.
  • Hamurun üzerine bıçakla çizikler atıp, ayırdığınız yumurta sarısını, çok az sütle açıp, hamurun üzerine sürün.
  • Hamurunuzun üzerine haşhaş serpip, ~175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra dilimleyip, servis yapın.

Afiyet olsun...

10 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

super super super..
Ekmek yapma makinasinda yaptigini dusunup benim yok nasil yapicamki diye uzulmustum ama kek kalibi iyi fikir.. Canim benim goruntusu de cok guzel eminim lezzeti de oyledir..
Ellerine saglik

GANNE dedi ki...

Sinemciğim ellerine sağlık. Ben de ilk başta ekmek yapma makinası kullandım sandım. Ama kalıpta yapmak fikri süper. Çok uzun sürmüyor mu pişmesi? merak ettim.
Görüntü de çok şık. Olsa da yesek bizde...

Adsız dedi ki...

sinemcim süpersin,ilk görüşte ekmek yapma makinasiyla yaptın zannettim ama okuyunca makina olmadan da güzel ekmek yapila biliniyormuş,ellerine sağlık canım..
ebru

ebrulitatlar dedi ki...

Sinem'cim ekmeğin nefis olmuş, ellerine sağlık, sevgiler..

Acaba Zekiye Keleş adında birini tanıyormusun?

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık canım..misler gibi bir koku gelmişti pazar sabahı bizim mutfak penceresinden,anladım şimdi hamarat komşumdan gelmiş :)

selam ve sevgiler

Minik Kus dedi ki...

Merhaba Sinem,
Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor. Ben de genelde kendim yapiyorum ekmegimi, kek kalibinda yaptim bir kez. Azicik yaglamistim kalibi ama yine de yapistigi icin cok zorlanmistim cikarmakta. Yagli kagit cok iyi fikir, burda bulursam bir daha ki sefere oyle deneyecegim. Bir de yumurta hic koymuyorum ben, bir sonraki sefer senin tarifini deneyecegim.

Yemekbahane dedi ki...

harika olmuş bu ekmek...kokusu buraya geldi ..Süper , diyecek sözüm yok başka...
:)
ellerine sağlık sinem

sevgiler
Müge

Sinem Keleş dedi ki...

Selma, Fadime ve Ebru, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim, demek ki ekmek yapma makinası kadar maharetliyim:) Fadimeciğim, pişme süresini tam hatırlamıyorum, ama yaklaşık 1 saat sürmüş olabilir.

Ebrucum, Keleş soyadına dahil olalı yaklaşık 2 yıl oldu, dolayısı ile eşimin bütün akrabalarını tanımıyorum; şu an için tanıdığım bir Zekiye Keleş yok, ama belki ileride olabilir:)

Oya abla ben de rüzgara tembihlemiştim sizin pencereye doğru esmesi için zaten:)

Minik Kuş, yağlı kağıt ile yapışma sorununu çözersin sanıyorum, teşekkürler...

Mügecim sana da teşekkür ederim güzel iltifatların için!

Adsız dedi ki...

Sinemcim ekmeğin nefisssss olmuş, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba bugün blogunuzu ilk ziyaret edişimdi. Sizi başka bir blogdan seke seke buldum(Malum link verince keşifler çoğalıyor:P)
Birkaç gündür kendi ekmeğimizi yapmak istiyordum. Sizin tarifinizi hemen denemek istedim. Dediklerinize aynen uydum (mayalama süresi konusunda da) veeee sonuç harika oldu.İnanılmaz! Hemen fotoğrafını çektim ve evlendikten sonra hiç bu kadar uzak olmadığım (1150 km) ailemden annemi aradım ve ben müthiş bir ekmek yaptım dedim. O heyecanımı varın siz düşünün.Yalnız ben tuzunu biraz arttırdım, içine 1 çağ kaşığı kadar kekik ve kırmızı toz biber koydum. Üzerine de susam ve çörekotu serptim.
Ayrıca söylemeliyim ki, uzun kek kalıbına çok uygun bir ölçüsü var.
Sağlıcakla kalın. Teşekkürler...