22 Şubat, 2007

Küçük Bir Davet

Bir süredir bize gelmek istediklerini söyleyen eşimin kuzenleri nihayet geçtiğimiz Cumartesi geldiler. Tabii gelecekleri öğleden sonra saat 3 gibi belli olunca, evi toparlayıp yemek hazırlamak biraz aceleye geldi. Mutfağa girdiğimde saatin 5 olduğunu fark edince, ne yapacağıma karar vermek için çok fazla zamanım olmadığından, çeşit sayısı sınırlı kalmakla beraber yine de çok hoş bir süprize imza atmış olduk. Sevgili serinmavi'nin yaptığı Silor isimli yemeği seçmiştim ki Gümüşhane'li olan eşimin kuzenleri, bu yemeğin onların yöresel bir yemeği olduğunu söylediler. Yemeğin beğenilmesiyle de bu hoş tesadüf hafızalarda tatlı bir anı olarak yerini aldı.




Maş salatası

Malzemeler:
  • Yarım kg maş
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1-2 çorba kaşığı tahin
  • Tuz

Yapılışı:

  • Maş ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra haşlanmak üzere bir tencereye koyulur ve pişmeye bırakılır. Pişme esnasında sık sık kontrol edilir, çünkü çok pişirilirse maş dağılıp şeklini kaybedebilir.
  • Domates, soğan ve maydanoz arzu edildiği şekilde doğranır.
  • Pişen maşın suyu süzülüp soğuması için bir kaba aktarılır.
  • Maş soğuduktan sonra bütün malzemeler karıştırılır ve servis yapılır.

Zeytinyağlı brüksel lahanası

Malzemeler:

  • 1 paket brüksel lahanası
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 1-2 çorba kaşığı tane mısır
  • 1-2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz

Yapılışı:

  • Soğan yemeklik doğranır ve pişireceğiniz tencerede zeytinyağ ile kavrulmaya başlanır.
  • Brüksel lahanalarının sap kısımları çıkarılır ve sararmış yaprakları temizlenir.
  • Havuç ve patatesler soyulup arzu edildiği şekilde doğranır.
  • Soğanlar pembeleşmeden önce salça eklenir ve birkaç dk daha kavrulur.
  • Tencereye sırasıyla lahana, havuç, patates ve mısır eklenir.
  • Malzemelerin üstünü geçmeyecek şekilde su koyulur ve tuzu da ilave edilerek pişmeye bırakılır.
  • Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir ve piştikten sonra soğumaya bırakılır, soğuduktan sonra servis yapılacak kaba aktarılır.

İpek çorbası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Kırmızı pul biber

Yapılışı:

  • Mercimek ayıklanıp yıkandıktan sonra 2 su bardağı su ile birlikte pişmeye bırakılır.
  • Patates ve havuç kabukları soyulup yıkandıktan sonra dolmalık kırmızı biber ile beraber küçük küçük doğranır ve mercimeğe ilave edilir.
  • Mercimek dağılmaya başladığında, patates ve havuçlar kontrol edilir; eğer hepsi yumuşamışsa tencere ateşten alınır ve tenceredeki malzeme blendır yardımı ile püre haline getirilir.
  • Ezme işlemi bittikten sonra tencere tekrar ocağa koyulur ve süt azar azar karışıma eklenir.
  • Çorbanın kıvamı koyu gelirse bu aşamada sıcak su eklenerek ayarlanabilir.
  • Son olarak baharatlar ilave edilir ve sıcak olarak servis yapılır.

Silor

Bu yemeğin tarifini yukarıda da bahsettiğim gibi sevgili serinmavi'den almıştım. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Afiyet olsun...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Sinemcim bu kadar kısa bir sürede bu kadar güzel bir sofra harikasın valla:)
Ellrine sağlık.
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

siron diye biliyordum ben :) ilkdefa kiz kardesimin evinde yemistim harika bir lezzet cok sevdim ellerinize saglik..

Sinem Keleş dedi ki...

Evdeki malzemelerle bu kadar oldu Ebrucum:)

Asyacım, o akşam eşimin kuzenleri de "siron" olduğunu söylediler, ama ben tarifi serinmavi'den aldığım için ismine de sadık kalmak istedim.

Teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık canım,kısa sürede güzel tarifler yapmışsın...Becerikli olmak böyle birşey işte :)

Benim tarifimi denemene çok sevindim.
Ben de lise arkadaşım Ebru'da yemiş ve beğenerek yapmıştım kendisi de başka bir arkadaşında yemiş...
Bu lista böyle uzar gider sanırım :) Yemeğin ismi konusunda emin değilim belki siron dur doğrusu hani söylene söylene değişmiştir belki de...
Selam ve sevgilerimle....

Sinem Keleş dedi ki...

Oya Abla teşekkür ederim:) Tarifi gördüğümde denenecekler listesine almıştım zaten, ne yapabilirim diye düşünürken aklıma geldi. Yapımı pratik ve lezzeti yerinde idi, tarifi paylaştığın için de ayrıca teşekkür ederim.