19 Mart, 2007

Sakızlı Fırın Sütlaç

'Bizim evin klasiklerindendir' diye bir söz vardır ya, sakızlı fırın sütlaç da sanırım bizim evin klasiklerinden biri oldu. Eskiden fırın sütlaç sevenlere hayret ederken, artık favori tatlılarımdan biri diyebilirim. Tabii bunda damla sakızının da rolünü unutmamak lazım. Damla sakızı olmasa fırın sütlaç hakkında hala aynı şeyleri düşünür müyüm bilmiyorum:)


Malzemeler:

  • 1,5 litre süt
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 300 gr toz şeker
  • 1,5 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1,5 çorba kaşığı pirinç unu
  • 3 su bardağı su (pirinçleri haşlamak için)
  • 1 su bardağı su (pirinç unu ve nişastayı ertimek için)
  • 2 yumurta sarısı
  • 3 adet damla sakızı

Yapılışı:

  • Öncelikle pirinçleri yıkayıp, üç su bardağı su ile haşlayın.
  • Sütü ısıtın ve içine pirinci ekleyip, kaynatın.
  • Bir su bardağı suda erittiğiniz nişasta ve pirinç ununu da yavaşça ekleyerek karıştırın.
  • On dakika kadar böyle kaynattıktan sonra, şekerini ilave edin.
  • Biraz da böyle kaynatın ve çırptığınız yumurta sarılarına, sütlaçtan karıştırarak iki kepçe ekleyin. Hepsini sütlacın içine alın.
  • Damla sakızlarını ekleyin ve bir taşım daha kaynatıp kapatın.
  • Güveçlerinizin ya da ısıya dayanıklı kaselerinizin içine paylaştırıp soğumalarını bekleyin, içine iki parmak su doldurduğunuz tepsiye güveçlerinizi dizin ve önceden kızdırdığınız (200 derece) fırına yerleştirin. Üzerleri yanınca fırından alın.

Not: Fırından alana kadar tepsideki suyun bitip bitmediğini kontrol edin, azalırsa su ekleyin.

Afiyet olsun...

8 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

Sinemcim ben de bayilirim damla sakizi kokusuna.. Yalniz bu olculer biraz fazla degil mi, kac kisilik oluyor? Ellerine saglik

Sinem Keleş dedi ki...

Canım bu ölçülerle yaptığımda yaklaşık 7 kase çıktı, ama kaselerin büyüklüğüne göre de değişir tabii:)

Adsız dedi ki...

AH AHHHHHHHHH
Süper bir görüntü bayılırım fırın sütlaca..hemde sakızlı olsada yesem.. ellerimize sağlık.
sevgiler - özlem
www.sofradakiler.blogcu.com

pembeli dedi ki...

Sinemcim, fırın sütlaca nedense ben pek alışamadım, ama damla sakızlı muhakkak deneyeceğim. Ellerine sağlık.

Sinem Keleş dedi ki...

Özlem beğenmene sevindim, lezzeti de görüntüsü kadar güzel oluyor, denemeni tavsiye ederim.

Nazifecim, dediğim gibi eskiden ben de sevmezdim, ama bu damla sakızı işi bozdu:)

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Sinem,
Nasıl severim bir bilsen sütlacı. ellerine sağlık çoook güzel görünüyor. sevgiler

sonay dedi ki...

sütlacınızı şimdi yedim bu tarifle yaptığım ikinci sütlaç blki inanmayacaksınız ama heralde artık herhafta sütlaç yapacağım çok güzl tutuyor damla sakızı hiç denemedim çünkü bulamadım bu yapısımda denemeyi düşünüyorum ellerinize sağlık elime sağlık kocam bu sütlacı yerken gözlerimin içine farklı bakıyor.

GANNE dedi ki...

Sinemcim senin tarifinle fırın sütlaç yaptım. Ben damla sakız sevmediğim için koymadım. Damla sakızsız da super oldu. Tarif için teşekkürler. Opuyorum. :)