23 Mart, 2007

Bulgur Pilavı ve Köri Soslu Tavuk

Bulgur pilavının da tarifi verilir mi demeyin! Ben istediğim kıvamı yakalayana kadar epey bir deneme yaptım:) Birçok tarifte 1 bardak bulgur için 1,5 bardak su ölçüsü veriliyordu, ancak pilav istediğim gibi tane tane olmuyordu. Her denememde su miktarını azalta azalta en sonunda 1 bardak bulgur için 1 bardak su kullanmaya başladım. Yine de tam istediğim gibi değildi, başka bir çözüm olmalıydı. Son 2 denememde ise yine 1 bardak bulgura 1 bardak su ölçüsünü kullandım, fakat bulgur suyunu çekip de ocağı kapattıktan sonra biraz demlenmeye bırakıp sonra da buharı çıksın diye tencerenin kapağını açtım. Bu sefer sonuç mükemmeldi, artık tane tane bulgur pilavı yapabilmiştim:) Bulgur pilavının tarifini aşağıda vereceğim, köri soslu tavuk ise Selin'nin tarifi olduğundan tekrar yazmaya gerek görmedim; isteyenler tarife buradan ulaşabilirler.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 1-2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı su (ben domateslerin de suyunu hesaba katarak 1 bardaktan daha az su koydum)

Yapılışı:

  • Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağ ile kavurmaya başlayın.
  • Kırmızı biberi de ufak ufak doğrayarak soğanlara ilave edin.
  • Soğanlar pembeleşmeden kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri de tencereye ilave edin ve biraz daha kavurun.
  • Domates ve biberleri çok öldürmeden kaynamış suyu ilave edin ve tuzunu (arzu ederseniz diğer baharatları) ekleyerek tadını kontrol edin.
  • Son olarak ayıklanmış bulgurunuzu kaynayan harca ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Bulgur suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve 10-15 dakika kadar kapak kapalı olarak dinlendirin. Daha sonra tencerenin kapağını açın ve 10-15 dakika da böyle dinlendirin. Göreceksiniz ki pilavınız tane tane olacak!

Not: Domates çok sulu ise suyu 1 bardaktan biraz daha (1 parmak kadar) az kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

4 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Ellerine saglik. Bulgur pilavi harika gorunuyor. Cok ozlemisim ben de. Gecen gun Orlando'da Arap bakkalindan bulgur aldim. Insallah en yakin zamanda ben de senin tarifdeki gibi bir pilav yapmaya calisacagim.

Sinem Keleş dedi ki...

Minik Kuş, şimdiden afiyet olsun; Türk lezzetlerini yaşatmak adına bizden daha fazla emek sarfediyorsunuz, her istediğinizi her yerde bulamıyorsunuz, kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım...çok lezizi görünüyor...biz de de dün akşam etli nohutlu bulgur pilavı ve zeytinyağlı bakla vardı.eşim bulguru hiçççç sevmezdi 2-3 sene öncesine kadar.Tıpta okuyan yeğeninin bulgurun faydalarından pirincin zararlarından bahsetmesine kadar :) Şimdilerde bulgurun her halini seviyor :)

Selamlar canım....

Sinem Keleş dedi ki...

Ben de nedense bulgur ile yapılan herşeyi çok severim, hatta bulgurun bolca kullanıldığı doğu bölgesi yemeklerine bayılırım. Sağlıklı olması da yanıma kar kalıyor:) Afiyet olsun...