23 Ekim, 2008

Ayva Tatlısı

Büyüklerimiz ayva çok oldu mu o kış sert geçer derler. Bu sene inşallah ayva çoktur ve kış sert geçer, bol bol kar yağar. Böylece hem barajlarımız dolar hem de sık sık ayva tatlısı yapma imkanımız olur:)


Malzemeler:
  • 4 adet ayva
  • 8 çorba kaşığı toz şeker
  • 8 adet karanfil
  • 1 çay bardağı su

Yapılışı:

  • Ayvalar ilk olarak yıkanır ardından dikine ikiye bölünür ve kabukları soyularak orta kısımdaki çekirdekli sert kısımlar çıkarılır, ancak çekirdekler atılmaz saklanır.
  • Pişireceğiniz kapaklı bir kaba (ben teflon bir tencere kullandım) çukur kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirilir. Her ayvanın içerisine 1 adet karanfil ve ayva çekirdeklerinden 2-3 adet koyulduktan sonra (artan ayva çekirdeklerini de tencereye koyun) yine her ayvanın üstüne 1 çorba kaşığı şeker serpilir (çok tatlı seviyorsanız şeker miktarını artırabilirsiniz) ve 1 çay bardağı su da tencereye ilave edilerek tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır.
  • Pişme esnasında ara sıra kontrol ederek hafif yumuşama başladığında ayvalar ters çevrilip diğer kısımları da bir miktar pişirilir. Ayvalar renk aldığında ve yeterince yumuşama sağlandığında işlem tamam demektir:) Benim ayvalar bu tencerede pişme esnasında yeterince renk almadığı için ben biraz da fırınladım. Fırınlama aşamasında ayvaları çukur kısımları üstte kalacak şekilde bir borcama dizdim ve pişirme suyunu da ilave ederek istediğim rengi elde edene kadar fırında tuttum. Fırınlanma işlemi şart değil, ama sanırım o da ayrı bir lezzet katıyor tatlıya...
  • Ayvalar pişip oda ısısına kadar soğuyunca buzdolabına koyup bekletilir ve ikram öncesinde üzerine kaymak koyulup (isteğe bağlı) nar ile süslenerek sunulur.

Afiyet olsun...

3 yorum:

GANNE dedi ki...

Sinemcim bu ayva tatlısını ne güzel süslemişsin. Yeme de yanında yat olmuş. :) Senin oğluş da baktı mı tadına?
Ellerine sağlık. :)

Adsız dedi ki...

BEN BU TATLIYI PEK SEWMEM AMA GÖRÜNTÜ HARİKA ÖTESİ

bellek dedi ki...

merhaba süper görünüyor canım.ellerine sağlık.