05 Ekim, 2007

Toprak Kapta Sandal Sefası

Uzun aralıklarla yazarak sizleri hep aynı resme mahkum ettiğim için kusuruma bakmayın...

Kabak ile sandal sefası daha önce denemiştim, patlıcanlısını ise Portakal Ağacı'nda gördükten sonra denemeye karar verdim. Karnıyarık yaptığımda da karşılaştığım bir sorun olan tepsiden tabağa servis aşamasındaki şekil bozukluklarından kurtulmak amacı ile, bu sefer tek kişilik servis oluşturabilmek için toprak kap kullandım. Toprak kap patlıcana bir iki beden büyük gelince boşlukları da patates kızartması ile kapattım:)


Malzemeler:

  • 1 adet patlıcan (2 kişilik)
  • 125 gr çok ufak doğranmış dana eti
  • 1-2 adet orta boy domates
  • 1-2 adet çarliston biber
  • 2 adet orta boy patates
  • Kaşar peyniri rendesi
  • Sıvıyağ
  • Salça
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Patlıcan kabuğu soyulmadan uzunlamasına iki eşit parçaya bölünür. Tuzlu suda bir süre bekletilir ve sonra yıkanarak kurulanır. Kızgın yağda iki tarafı da güzelce kızartılır.
  • Aynı yağda küp küp doğranmış patatesler de kızartılır.
  • Başka bir tavada et 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile kavrulur. Suyunu çektikten sonra minik minik doğranmış domates ve biberler ete ilave edilir ve birlikte biraz daha kavrulur. En son tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
  • Patlıcanlar fırın kabına alınır ve orta kısımları çatalla biraz ezilir. Hazırlanan etli harçtan patlıcanların ortalarına koyulur.
  • Kızartılan patatesler de patlıcanların etrafındaki boşluklara yerleştirilir.
  • Bu işlemler tamamlandıktan sonra az miktarda salçalı su hazırlanır ve yemekten yaklaşık 20-30 dk önce 200 dereceye ısıtılmış fırına verilir. Fırından çıkarmadan önce üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir ve sıcak servis yapılır.

Not: Fırından çıktıktan sonraki halini resimleyemedim, çünkü iftar saatinde beklemeye hiç tahammülümüz olmuyor:)

Afiyet olsun...

9 yorum:

Pembeli'nin Mutfağı dedi ki...

Sinemcim, sandal sefası, toprak kalıpta da çok güzel olmuş ellerine sağlık. Bu arada Kandilin mübarek olsun.

serinmavi dedi ki...

Hayırlı ve huzur dolu bir bayram diliyorum canım...Selamlar.....

GANNE dedi ki...

Sinemciğim ya çok yaratıcı bir sunum olmuş. Bu kaplardan hemen almalıyım bende. :) Ellerine sağlık. Uzun süredir sessizdin ama süper bir tarifle gelmişsin.:)
Şimdiden iyi bayramlar. Annenlerin de bayramı mubarek olsun. Selamlarımı iletirsin. Bayram sonrası kısmetse görüşeceğiz. :)Opuyorum.

yaren dedi ki...

Cok lezetli görünüyor,yemeside sefa görüntüsüde.Toprak kapta olunca tadi bir baska güzel olur.Ellerine saglik.

yaren dedi ki...

Ailenle güzel bir bayram gecirmeni diliyorum.Bayramin kutlu olsun

kizilciksurubu dedi ki...

Bayraminiz kutlu olsun,sevgiler.

Nalan Ünal dedi ki...

İyi bayramlar diliyorum.
Sevgiler

serinmavi dedi ki...

Hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum...Sevgiler....

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, kurbanlık hayvanların sesleri, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...