13 Temmuz, 2009

Çocuklarda Diş Çıkarma ve Yüksek Ateş

Minik kuzum 18 aylık oldu ve ilk iki azı dişi üstten baş gösterdi. Birincisini çıktıktan sonra fark ettik, ancak ikincisi yaklaşık 55 saat süren ateşten sonra kendini gösterdi. Daha önceki diş çıkarmalarında ne ateş ne huysuzluk ne de uykusuzluk yaşamıştık. İlk azı dişinde de yaşamayınca ateşi başta neye yoracağımıza şaşırdık ve 24 saat sonra doktora gittik. Muayene esnasında doktor da herhangibir şey bulamayınca ertesi gün 55 saatlik bir periyottan sonra ateşin sona ermesiyle birlikte tesadüfen ikinci azıyı gördük ve ateşi buna yorduk. Ateş düştü, iştah geri geldi, uyku düzelmeye başlamıştı ki 4 gün sonra yine ateş başladı. Bu sefer de alt azı dişi epey kabarmıştı, kesin diş geliyor dedik. Ateş düşürücü ile ilk 48 saati beklemeye başladık. Ancak bu sefer ateş 39.1'i görünce aklımızdaki acaba sorusu ile yine doktorun yolunu tuttuk. Doktor 38 derecenin üzerindeki ateşi dişe yoramayacağını söyleyince moralimiz bozuldu, ama ateşe sebep olabilecek bir neden de bulamadı. Haftasonu olduğu için 1 gün daha beklememizi ve eğer Pazar günü de düşmezse Pazartesi idrar ve kan tahlili yaptırmamızı istedi. Cumartesi gecesi yaklaşık 55 saatlik bir periyotttan sonra yine ateş düştü ve aklımız karıştı. Başka bir hastalık belirtisi olmadığı için kan ve idrar tahlilini askıya aldık, ancak aklımızda bir soru işareti kaldı. Diş çıkarma döneminde özellikle azı dişleri çıkarken ateşlenen çocuklarda kaç dereceye kadar ateş görüldüğünü merak ediyorum. Benzeri durum yaşayan anneler varsa tecrübelerini ve yorumlarını bekliyorum.

5 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

gecmis olsun canim benim..

Limited time for unlimited dreams dedi ki...

Sinemcim,
Gec oldu yazini goruyorum ama.
Berat da ateslenirdi dis cikarirken. Bizde ustune bir de ishal olurdu bezlerden akardi resmen altını degistirinceye kadar. Ates 39u gecerdi beratta da. ama ben ates icin doktora goturmedim. Bi arkadas ateslenince evde halletmeye calis, hastanede cocugu cok hirpaliyorlar demisti. Biraz ilik dus ve islak bez koymayi dene istersen Calpol de ise yarar. Az kaldi annesi bunlar da gececek :)

fatma dedi ki...

Benim kızım da 2 yaşında..diş çıkarmalarımız hep sancılı ağrılı zaman zamanda ateşli olmuştur.şimdi son 4 dişi bekliyoruz gece uyanmalarının dışında bir şikayet yok.doktorumuzun söylediğine göre dişe bağlı ateş 38 lerde olurmuş.en fazla 38,5 .onada dikkat etmek gerekirmiş.şimdi 4-5 diş birden çıkaracaksınız bu yüzden vücut tepkime veriyor olabilir ateş uzun sürmemiş..Doktor değiliz ama çocuk büyürken bişeyler öğretiyolar bizede..:)) Kızımda 39,4 ü gören 4 gün süren ateş yaşadık.doktorumuz testler istedi şükür ki hepsi temiz.hiçbir ilaç vermedi neden dedim, müdehale etmiyoruz.viral enfeksiyon olduğunu ve antibiyotik gerekmediğini böyle durumlarda vücut için gerekli faydalı bakterileride öldürdüğünü söylemişti.uzun yazdım ama sizi anladığımdan içiniz rahat etsin diye..
çok geçmiş olsun...

tuba bozkır dedi ki...

ben tuba benimde oglum 16 aylık ve şu anda azı dişlerini çıkarıyor.Ateş yüzünden doktora ğötürdük ve tahlilde yaptı.Sonuçda bademcik başlarında kabarma,kanda virüs çıktı.Şimdi bekleyip dişlerin çıktıktan sonra virüsün kanda olup olmadıgını anlamak için tekrar tahlil yaptırıcaz ama bebeğimin suratında ve ğöğsünde ateşle beraber küçük sivilce ğibi kızarıklıklar çıktı.Öncedende vardı ama şimdi baya sardı yorum bırakırsanız sevinirim.Herkesin yeni yılı kutlu olsun bu arada.

zeynebim dedi ki...

mrblar benm kızım 9 aylık ve 3 gündür ateşi var 38 drc ama bugün 39 buldu bende hemen doktora götürdüm ve hic birşey cıkmadı bende dişden şüpeleniyorm cok mız mız oldu bütn düzeni kactı ama doktr diş 39 yapmaz ateşi dedi idrar ve kan tahlili istedi yaptırmadm aklımda şüpe kaldı diş leri kabardıgı icin yaptırmadım ama tedirginm ateşi bi dşüyo bi cıkıyo...yormlarınızı bekliyorum.....