Maş salatası
Malzemeler:
- Yarım kg maş
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 3-4 adet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- Yarım limon
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1-2 çorba kaşığı tahin
- Tuz
Yapılışı:
- Maş ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra haşlanmak üzere bir tencereye koyulur ve pişmeye bırakılır. Pişme esnasında sık sık kontrol edilir, çünkü çok pişirilirse maş dağılıp şeklini kaybedebilir.
- Domates, soğan ve maydanoz arzu edildiği şekilde doğranır.
- Pişen maşın suyu süzülüp soğuması için bir kaba aktarılır.
- Maş soğuduktan sonra bütün malzemeler karıştırılır ve servis yapılır.
Zeytinyağlı brüksel lahanası
Malzemeler:
- 1 paket brüksel lahanası
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet orta boy patates
- 1-2 çorba kaşığı tane mısır
- 1-2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Tuz
Yapılışı:
- Soğan yemeklik doğranır ve pişireceğiniz tencerede zeytinyağ ile kavrulmaya başlanır.
- Brüksel lahanalarının sap kısımları çıkarılır ve sararmış yaprakları temizlenir.
- Havuç ve patatesler soyulup arzu edildiği şekilde doğranır.
- Soğanlar pembeleşmeden önce salça eklenir ve birkaç dk daha kavrulur.
- Tencereye sırasıyla lahana, havuç, patates ve mısır eklenir.
- Malzemelerin üstünü geçmeyecek şekilde su koyulur ve tuzu da ilave edilerek pişmeye bırakılır.
- Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir ve piştikten sonra soğumaya bırakılır, soğuduktan sonra servis yapılacak kaba aktarılır.
İpek çorbası
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet havuç
- 1 adet dolmalık kırmızı biber
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- Tuz
- Kimyon
- Karabiber
- Kuru nane
- Kırmızı pul biber
Yapılışı:
- Mercimek ayıklanıp yıkandıktan sonra 2 su bardağı su ile birlikte pişmeye bırakılır.
- Patates ve havuç kabukları soyulup yıkandıktan sonra dolmalık kırmızı biber ile beraber küçük küçük doğranır ve mercimeğe ilave edilir.
- Mercimek dağılmaya başladığında, patates ve havuçlar kontrol edilir; eğer hepsi yumuşamışsa tencere ateşten alınır ve tenceredeki malzeme blendır yardımı ile püre haline getirilir.
- Ezme işlemi bittikten sonra tencere tekrar ocağa koyulur ve süt azar azar karışıma eklenir.
- Çorbanın kıvamı koyu gelirse bu aşamada sıcak su eklenerek ayarlanabilir.
- Son olarak baharatlar ilave edilir ve sıcak olarak servis yapılır.
Bu yemeğin tarifini yukarıda da bahsettiğim gibi sevgili serinmavi'den almıştım. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Afiyet olsun...
5 yorum:
Sinemcim bu kadar kısa bir sürede bu kadar güzel bir sofra harikasın valla:)
Ellrine sağlık.
www.denizesintisi.com
siron diye biliyordum ben :) ilkdefa kiz kardesimin evinde yemistim harika bir lezzet cok sevdim ellerinize saglik..
Evdeki malzemelerle bu kadar oldu Ebrucum:)
Asyacım, o akşam eşimin kuzenleri de "siron" olduğunu söylediler, ama ben tarifi serinmavi'den aldığım için ismine de sadık kalmak istedim.
Teşekkür ederim...
Ellerine sağlık canım,kısa sürede güzel tarifler yapmışsın...Becerikli olmak böyle birşey işte :)
Benim tarifimi denemene çok sevindim.
Ben de lise arkadaşım Ebru'da yemiş ve beğenerek yapmıştım kendisi de başka bir arkadaşında yemiş...
Bu lista böyle uzar gider sanırım :) Yemeğin ismi konusunda emin değilim belki siron dur doğrusu hani söylene söylene değişmiştir belki de...
Selam ve sevgilerimle....
Oya Abla teşekkür ederim:) Tarifi gördüğümde denenecekler listesine almıştım zaten, ne yapabilirim diye düşünürken aklıma geldi. Yapımı pratik ve lezzeti yerinde idi, tarifi paylaştığın için de ayrıca teşekkür ederim.
Yorum Gönder