- 1 kg aşurelik buğday
- 1/2 kg kırık pirinç
- 1/2 kg nohut
- 1/2 kg kuru fasulye
- 1/2 kg kuru kayısı
- 1/2 kg kuru incir
- 1/2 kg kuru bakla
- 1/2 kg kuru üzüm
- 250 gr karışık meyve kurusu
- 1 paket karanfil
- Toz şeker (arzu ettiğiniz kadar)
Üzeri için:
- Ceviz
- Tarçın
- Fındık
- Dut kurusu
- Kuş üzümü
- Çam fıstığı
- Portakal kabuğu
Yapılışı:
- Bir gece önceden buğday ve pirinç üzerini geçecek kadar su ilavesi ile kaynatılır, suyu azaldıkça eklenir ve yumuşayana kadar kaynatmaya devam edilir.
- Ayrı tencerelerde nohut, fasulye, bakla, kuru üzüm, küçük küçük doğranmış kayısı ile incir yumuşayana kadar pişirilir.
- Karanfil 1-2 su bardağı su ile kaynatılır.
- Ertesi gün büyük bir tencerenin içine önce buğday alınır ve sıcak su ilave edilerek kaynamaya başlaması beklenir. Bu aşamada yavaş yavaş şeker eklenir ve arada kontrol edilerek istenilen tada ulaşana kadar şeker eklemeye devam edilir.
- Tencereye bundan sonra sırasıyla pirinç, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, incir, bakla, meyve kuruları ve karanfil suyu eklenir.
- Bütün malzemeler eklendikten sonra aşurenin kıvamı (koyulaşması için kaynatmaya devam etmelisiniz) ve şekeri tekrar kontrol edilir.
- Kaselere alındıktan sonra üzeri süslenerek ikram edilir.
Not: Bu ölçülerle yaptığınızda minimum 50 kase aşureniz olur.
Afiyet olsun...
5 yorum:
Merhaba Sinemcim,aşure harika görünüyor,üzerindeki kuru dutlara bayıldım çok severimde ,aşureyede çok yakışmış,bu arada sana cevap olarak mail attım okursun artık görüşmek üzere by:))
www.denizesintisi.com
Ebru kuru dutu ben de çok severim, her yerde kullanamıyorum, ama bence aşurenin vazgeçilmezlerindendir...
Çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim Pembeli:)
merhaba sinem hanım.Ellerinize sağlık.Bende ebru hanıma katılıyorum kuru dutlar bir harika:)başarılar dilerim
Yorum Gönder