30 Mayıs, 2007

Titrek - Sütlü Poğaça - Kuru Yufka Böreği

Tarifleri geciktirdiğim için takip eden herkesten özür diliyor ve lafı fazla uzatmadan hemen tariflere geçiyorum:)


Titrek

Malzemeler:

  • 5 su bardağı su
  • 5 çorba kaşığı tepeleme nişasta
  • 5 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
  • 10 çorba kaşığı lezzo (ben portakallı kullandım, lezzo yerine Tang gibi bir malzeme de kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

  • Bütün malzemeler bir tencere içerisine alınır ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra arzu ettiğiniz bir tepsi ya da kalıba önce yarısı dökülür, arasına bisküvi ya da arzu edilen meyvelerden yerleştirilir. Sonra kalan yarısı da dökülür ve ılınması beklenir (bu malzeme ile 20x30 cm boyutunda dikdörtgen bir borcam doluyor).
  • Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuyana kadar bekletilir, soğuk servis edilir.

Sütlü Poğaça

Malzemeler:

  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Beyaz peynir
  • Aldığı kadar un
  • Tuz

Yapılışı:

  • Bütün malzeme birarada yoğurulur ve kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • İç malzeme olarak beyaz peynir rendelenir veya ezilir.
  • Avuç içersinde yuvarlak olarak açılan hamurun ortasına bir parça beyaz peynir koyulur ve hamur ikiye katlanarak yarım daire şekli verilerek kenarları bastırılır. (Resimdeki iki poğaça da aynı hamurdan yapılmıştır, sadece farklı şekil verilerek üzerlerine susam ve çörek otu serpilmiştir.)
  • Yağlanmış tepsiye dizilen poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu veya susam ile süslenir.
  • Önceden ısıtılmış ~175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Not: Kuru yufka böreği ise birçok yörede hazırlanan ve çoğumuzun bildiği kuru yufkaların ıslatılarak kullanılması ile hazırlanmıştır. Kuru yufkaların malzemesini bilmediğimden bu tarifi şimdilik es geçiyorum:)

Afiyet olsun...

21 Mayıs, 2007

Susamlı Pilav - Tavuk İncik - Fırında Patates

Uzun ve yorucu bir dönemin ardından tekrar tariflerimi paylaşmaya başlayabilirim. Bu süreç içerisinde yemek yapmaya bile vaktim olmadı açıkçası, annelerin yemekleri ve hazır yemekler ile geçirdik oldukça uzun bir süreyi, tabii eşimin de anlayışı ile...

Bu haftasonu "Kurabiye Ye#22" etkinliği için birşeyler hazırlamak bile nasip olmadı, bir önceki haftadan ertelediğimiz Anneler Günü ziyaretlerimiz ve benim hala yorgunluğumu atamamamın da etkisiyle ne yazık ki bu seferki etkinlikte yer alamadım:( Sayfama uzun bir süredir yeni birşey eklemediğim için taslakları karıştırıp ne yayınlasam diye bakarken işte bu üçlü menüyü buldum, umarım beğenirsiniz.


Tavuk İncik

Malzemeler:

  • 4 adet tavuk incik
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Kekik
  • Karabiber
  • Pul biber

Yapılışı:

  • Tavuk incikler yıkanıp temizlendikten sonra kağıt havlu ile kurulanır.
  • Bir tavaya tereyağ koyulur ve tereyağ eriyip kızdıktan sonra tavuk incikler tereyağda kızartılır.
  • Kızaran tavuk incikler aralarda boşluk kalmayacak şekilde bir pişirme kabına yerleştirilir. Üzerlerine önce minik minik doğranmış domatesler, domateslerin üzerine de biberler ve ince ince doğranmış sarımsaklar yerleştirilir. Tuz, karabiber, kekik ve kırmızı pul biber de eklenerek pişirme kabının kapağı kapatılır. Kısık ateşte biber ve domatesler yumuşayana kadar pişirilir.

Fırında Patates

Malzemeler:

  • 2-3 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Susam
  • 1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ

Yapılışı:

  • Patates ve havuçlar yıkanıp soyulduktan sonra arzu edildiği gibi dilimlenir.
  • Diğer bütün malzemelerle birlikte karıştırıldıktan sonra fırın pişirme torbasına yerleştirilir. Önceden ısıtılmış ~175 derece fırında iyice yumuşayana kadar pişirilir.

Not: Susamlı pilavın tarifini vermeye gerek duymuyorum, aslında sitede çok basit bile olsa herşeyin tarifi bulunmalı tabii, ama ben pirinç pilavını ölçüsüz yaptığım için tarifi bu şekilde verirsem çok yararlı olmaz sanırım:) En kısa zamanda ölçülü yaparak o şekilde eklemeye çalışacağım. Pilav yapmasını bilenler zaten şehriye yerine susam kavurduğumu anlamışlardır resimden!

Afiyet olsun...

04 Mayıs, 2007

Mis Çilek Keki

Tam da çilek mevsimindeyken mis gibi çilek kokulu bir kek tarifi...


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 tatlı kaşığı kakao
  • 1 su bardağı çilek püresi (içine)
  • 1 su bardağı çilek püresi (süslemek için)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket (80 gr) bitter çikolata
  • 2,5-3 su bardağı un

Yapılışı:

  • Yumurta ve şeker beyazlaşıp köpürene kadar mikserle çırpılır.
  • Sırasıyla sıvıyağ, süt, çilek püresi (taze çilekleri blendır ile ezerek elde ettim) ve benmari usulü eritilmiş çikolata yumurta-şeker karışımına eklenerek 1-2 dakika daha çırpılır.
  • Son olarak elenmiş un, kakao, kabartma tozu ve vanilya da karışıma eklenir ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpılır. Bu aşamada un miktarını 2 su bardağından sonra azar azar ekleyerek kendiniz ayarlayabilirsiniz.
  • Yağlanmış kek kalıbına karışım dökülür ve önceden ısıtılmış ~175 derece fırında pişirilir. Pişip pişmediği kürdan ile kontrol edilir ve piştikten sonra soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra çilek püresi (şeker ile biraz tatlandırılmış) ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun...